Aminozuren
Molecuulformule
R-CH(NH2)-COOH


Aminozuren
Alanine
Arginine
Asparagine
Asparaginezuur
Cysteïne
Fenylalanine
Glutamine
Glutaminezuur
Glycine
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Proline
Serine
Threonine
Tryptofaan
Tyrosine
Valine

Links

L-TRYPTOFAAN/AMINOZUREN
informatiepagina over L-tryptofaan/aminozuren

Aminozuren - Aminozuren, er zijn er 20:
De 20 proteïnogene aminozuren
Alanine · Arginine · Asparagine (Asn) · Asparaginezuur (Asp) · Cysteïne · Glutamine · Glutaminezuur (Glu) · Glycine (Gly) · Histidine · Isoleucine · Leucine · Lysine · Methionine · Fenylalanine · Proline · Serine · Threonine · Tryptofaan · Tyrosine · Valine

In de natuur komen een kleine honderd verschillende aminozuren voor. Aminozuren zijn vooral bekend als bouwsteen voor eiwitten en polypeptiden. Eiwitten worden opgebouwd uit twintig verschillende 'bouwstenen' die dan in de wandelgangen de 'twintig aminozuren' heten, hoewel niet alle twintig ook echt aminozuren zijn. Micro-organismen en planten maken vaak ook andere dan deze eiwit-aminozuren aan, zoals die in nisine en alamethicinine voorkomen. Nisine wordt gebruikt als conserveermiddel.

Voor de mens is er een aantal essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren, die de mens niet zelf vanuit de andere aminozuren kan maken en die via het voedsel moeten worden opgenomen. De andere kunnen in principe wel zelf gemaakt worden, hetzij uit de andere aminozuren, hetzij uit andere bouwstoffen.

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur, door de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine wordt ook wel de "feelgood" neurotransmitter genoemd omdat het kalmerend werkt, depressie tegengaat en van belang is voor een goed slaapritme. L-Tryptofaan is een belangrijk ingrediÎnt in veel after products, ondermeer de producten die de negatieve effecten van XTC gebruik tegengaan.